De voorbije jaren vierde het gemeentebestuur in en rond haar Natuureducatief Centrum De Pastorie in Zonnegem traditioneel feest naar aanleiding van de Dag van het Park: duurzaam genieten in ’t groen was hierbij de boodschap. In mei 2017 werd dit evenement even ingeruild voor de feestelijke inhuldiging van de vernieuwde dorpskern. Dit dorpsfeest deed smaken naar meer…

Al liggen de brouwactiviteiten van de Zonnegemse brouwerij Rubbens sinds de jaren zeventig stil, toch was er op monumentenzondag veel leven in de brouwerij

In 1995 kochten de broers Luc en Daniël Boulanger een vervallen brouwerij in de dorpskern van Zonnegem, een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem. Vandaag wonen ze er samen met twee andere gezinnen. Het brouwershuis, de paardenstallen, de koeienstal en het koetshuis hebben de vier echtparen onder elkaar verdeeld. De gekasseide binnenkoer, de tuin en het hekken zijn gemeenschappelijk bezit. Ook de 20.000 lege glazen flesjes die Luc en Greet in hun gedeelte vonden, werden gerecupereerd, voor de Zonnegemse Zot, het biertje van de vzw Oude Brouwerij van Zonnegem.

In 1995 kochten de broers Luc en Daniël Boulanger een vervallen brouwerij in de dorpskern van Zonnegem in Oost-Vlaanderen. Vandaag wonen hier vier gezinnen. De 20.000 lege flesjes die Luc vond, worden gerecupereerd voor de Zonnegemse Zot, het bier van de vzw Oude Brouwerij van Zonnegem.

Vlamingen hebben de naam noeste werkers te zijn. Niet verwonderlijkj dus dat in alle Vlaamse steden en gemeenten roerende en onroerende getuigen van die werkkracht zijn overgebleven. Precies om die, bijwijlen onbekende getuigen, in het daglicht te stellen, opteerde de Stuurgroep Open Monumentendag Vlaanderen om arbeid als thema te nemen voor zijn negende Open Monumentendag (OMD) die op zondag 14 september plaatsheeft.