Een brouwerij zonder bier, da kan toch nie ?!?!
Inderdaad, dat vonden wij ook. Maar in onze ruïneuze brouwzaal is dat absoluut onmogelijk. Daarom dat er vijftien jaar geleden - jaja, zo lang al ! - beslist werd om een eigen bier te laten "uitvinden". Na veel brainstormen, en na veel plezierige proefsessies, werden de smaak en de naam ervan vastgelegd. "Zonnegemse Zot", werd zijn roepnaam.
Dit amberkleurige bier is er eentje van hoge gisting. Na bottelen gist het nog wat na in de fles. Dat wilt simpelweg zeggen dat hoe langer je het niet drinkt, hoe beter het gaat smaken. Vreemd genoeg horen we zelden verhalen over mensen die genoeg wilskracht hadden om hun Zonnegemse Zot drie jaar lang te laten liggen. De gemiddelde leeftijd van onze flesjes worden doorgaans in dagen, weken of hoogstens maanden uitgedrukt ! Jaja, naar het schijnt is het tamelijk lekker :-)
Andere nuttige informatie is bvb. het feit dat het flesjes van 33cc zijn, dat het alcoholpercentage ongeveer 7,1% is, en dat we sinds een jaar of twee iets meer hop laten toevoegen, geheel in lijn met de huidige hype van het moment. De anciens zullen dus correct opmerken dat je de hop iets meer door smaakt dan voorheen.
Nu, om een bier te drinken, moet je er aan geraken natuurlijk. Er zijn gelukkig meerdere wegen die leiden naar onze Zonnegemse Zot:
- Dat kan door gewoon op café te gaan. We hebben immers een select aantal etablissementen gevraagd om ons gerstenat aan hun klanten aan te bieden.
- De Zonnegemse Zot wordt ook regelmatig uitgeschonken op evenementen die doorgaan in Zonnegem, al dan niet op de binnenkoer van onze brouwerij.
- Je kan de Zot ook gewoon kopen in de Drankencentrale Pede, te Sint-Lievens-Houtem.
- Je bent ergens op bezoek en - hoera! - je gastheer/vrouw beschikt over een bakje Zonnegemse Zot! Want, jawel, die zijn bij ons rechtstreeks een bak komen kopen! We hebben dan wel graag dat je even een afspraak maakt. Dat kan enkel per mail. Of kom gewoon eens onze koer op, en misschien is er wel iemand die je kan helpen!
Last but not least, mag je nog weten dat de inkomsten van de verkoop van dit bier integraal terugvloeien naar de renovatie en het onderhoud van ons Industrieel Erfgoed. Dankzij jullie gulle giften - lees: dorstige kelen - hebben we toch maar mooi de schoorsteen kunnen laten restaureren. Sinds kort ligt er zelfs een heus dak op onze brouwzaal ! Waarvoor dank !