Je kan er onmogelijk naast kijken. Van zodra men de Steenbergstraat in rijdt ziet men van verre het grote, statige gebouw met zijn stijlvolle gevel van geëmailleerde witte gevelstenen. Alles straalt rijkdom uit, macht en een groot gevoel voor schoonheid en harmonie.

Voor de renovatie

Het straathekken zal in zijn tijd zeker een mooie duit gekost hebben, want alle smeedwerk was toen handwerk, elke krul, elke speerpunt. De bezoeker vindt vanzelf de grote toegangspoort en wordt automatisch naar binnen gezogen. Dat was toen zo, en ook nu nog ondervinden we hoe de trechtervormige opstelling van de poorten de mensen naar binnen lokt.

Tijdens de renovatie

Het herenhuis heeft een hélé zware renovatie gehad. In de loop der vele decennia was het wel meermaals opgesmukt geweest, en hersteld, en uitgebreid, maar het was finaal óp. Zo ongeveer heel de binnenkant werd gestript. Elke kamer, elk plafond, elke vloer. Er waren momenten dat je een hamer van op de zolder zo tot op het gelijkvloers kon droppen. Alles was open gewerkt. Zware stalen I-profielen werden als een reusachtige prikker met uiterste preciesie dwars doorheen het gebouw geprikt, en dan vakkundig vastgezet. Zo werd het hele gebouw op slimme wijze voorzien van de nodige structurele stevigheid. Helaas zijn er niet zoveel foto's van genomen, de bewoners hadden andere besognes. Maar de foto's die er zijn, spreken boekdelen.

Na de renovatie

Uiteindelijk, na een slopende (ahum) renovatie, kunnen de eigenaars met uitermate trots terugkijken op hun verwezenlijking. Het stukwerk van de plafonds is in zijn volle glorie hersteld. De jachttaferelen in de jachtkamer zijn behouden gebleven, alsook de mooi geëtste ruiten ervan, die nu dubbelwandig zijn. Lambriseringen zijn met de gepaste egards behandeld en gerenoveerd. Het nieuwe meubilair is in harmonie met zijn omgeving. Enkel de meeste slaapkamers boven, waren nog niet geheel afgewerkt toen deze foto's genomen werden. Maar ook dat is op dit moment van schrijven, allemaal tip top in orde.