Er wonen kerkuilen op de brouwerij van Zonnegem !

Sinds vele jaren is er in de voormalige duiventil/toren van de Brouwerij Rubbens een heus hok voor kerkuilen aanwezig. Ook dit jaar vond eigenaar Luc Boulanger enkele eitjes in het uilennest.

Eigenaar Boulanger - een natuurvriend in hart en nieren - heeft dit tijdens zijn verbouwingen laten voorzien. De eerste jaren bleef het nest heel erg leeg. Tja, het moet natuurlijk wel ontdekt worden, de vogels hebben immers geen "immosite" ter beschikking. Uiteindelijk geraakte het dan wel benest, maar door een koppel duiven. Pas ongeveer de laatste vijf jaar huist er een stel kerkuilen. En jawel, elk jaar broeden ze daar zo'n 4-5 eieren uit.

Dankzij de webcam die begin 2017 geïnstalleerd werden, wist Luc al gauw dat het stelletje uilen alweer present was :

 

Wat later - de webcam had toen al de geest gegeven - waren er vijf eitjes te zien. De verwachtingen waren dus weer hoog gespannen.

Na het uitbroeden vlogen de uilen wekenlang heen en weer, voedsel bezorgend aan de kleine piepkuikens. De aanvliegroute passeert langs het bedraam, dus ze hoorden ze elke avond passeren.

En toen was het tijd om ze te ringen. Dat gebeurt door een specialist ter zake van Natuurpunt. Het is een secuur werkje, want je wilt natuurlijk niets breken.

Het eerste dat Luc moet doen, is de uil die op het nest zit, voorzichtig weg jagen. Zoals steeds trachten we hiervan goeie foto's te nemen, maar uit ervaring (afin, één keer per jaar dus) weten we dat je ofwel véél geluk moet hebben, of een flitsend snelle DSLR (waarvan alle settings goed zijn ingesteld: liefst Continuous Autofocus, best ook spotmeting zodat je niet teveel last hebt van het tegenlicht, high-speed shooting (=veel foto's per seconde)...). Dit jaren was ik de "continuous autofocus vergeten. :-/ Afin, hieronder heb je twee "redelijk" goeie foto's.

 

Nadat mama of papa uil weg is, kan Luc rustig de kuikens bij elkaar nemen, en ze tot bij de ringman brengen.

Je ziet meteen dat die kleine beestjes al megagrote poten hebben ! We leren dat de poten eigenlijk al meteen een volwassen formaat hebben. Die groeien geen halve millimeter meer! Kleine bolletjes pluimen dus, met gigantische klauwen. Opletten dus !

Je ziet mooi dat de beestje hun masker al beginnen krijgen. Dat mooie masker zijn als het ware twee enorme schotelantennes die de minste geringste geluidsgolven kunnen opvangen en doorsturen naar hun gehoorgangen.

  

Hier dan een familiefoto !

Zo, tot volgend jaar dan maar !

PS: als je graag dit ringen in het echt mee maakt, dan moet je zeker in de loop van april mei met ons contact opnemen. Of deze site in de gaten houden !