Meteen in het oog springend voor wie de site bezoekt, is de grote duiventoren die links tegen de vroegere paardenstallen aan kleeft. De voorgevel van deze stallen werd in dezelfde luxueuze baksteen en in dezelfde stijl als het koetshuis afgewerkt. De gebouwen links vormen tezamen één 40 m lange imposante gevel, die de koer een enorme diepte geven, en de blik onafwendbaar geleiden

de grote, brutale voorgevel van de eigenlijke brouwzaal.

Voor de renovatie

De paardenstallen waren voorzien van behoorlijk luxueuze paardenboxen. Ook waren er kleinere stallingen in dit gebouw. Deze dienden in eerste instantie nog als opslagruimten - zo vonden de nieuwe eigenaars in de jaren '90 er nog zo'n 20.000 authentieke Rubbens-flesjes terug - maar later verden ze eigenlijk vooral als clublokaal voor de lokale jeugd ingezet.

 

Tijdens de renovatie

Dit gebouw is heel robuust gebouwd en heeft de tand des tijds zeer goed overleefd. De paardenboxen waren "as good as new". Ook de vloeren, de plafonds, de muren en zelfs de zolder waren nog quasi intact. Zware structurele ingrepen waren tijdens de renovatie dan ook niet nodig. Het volstond om nieuwe lijnen uit te zetten binnen het kader van het gebouw.

 

Na de renovatie

Uiteindelijk is één paardenbox behouden als inkomhal. De andere maakten plaats voor een aangename en ruime living. De ruimte die de lokale jeugd had omgetoverd tot clubhuis, werd de keuken annex eetkamer. De grote lege zolder is nu gevuld met diverse slaapmakers, een ruime badkamer, een TV-kamer, een mooie centrale hall waar de zon veel speelruimte heeft. De duiventoren is eerst geheel leeggehaald en dan voorzien van een mooie houten trap. Geheel boven in de toren is een uilenkast voorzien. Daarin leggen onze kerkuilen jaarlijks hun eitjes. vzw Natuurpunt is er best trots op, en wij ook !

 

(De foto's in deze fotoreeksen zijn op diverse momenten getrokken, deels analoog, deels met digitale toestellen (van de eerste generatie). Omwille van de presentatie zijn ze door elkaar gemonteerd, in een zo logisch mogelijke volgorde.)