Brouwerij Rubbens is op enkele decennia tijd uitgegroeid van een zeer kleinschalig brouwerijtje - eind 19de eeuw - tot een heuse industriële "bedoening" - jaren dertig vorige eeuw - met een zeer uitgebreid netwerk van cafés. Dankzij de wonderen van de fotografie kunnen wij u een heel scala aan foto's aanbieden. We zijn uitermate dankbaar voor de bereidwillige medewerking van de familie Rubbens - waarvan enkele leden nog steeds woonachtig zijn in diezelfde Steenbergstraat trouwens - die zo vriendelijk geweest is om hun authentieke foto's te laten inscannen en de publicatie ervan op deze site toe te laten.

Klik midden op de foto voor een grote fotogalerij.

De glorietijd - buitenkant

Deze fotoreeks toont u de buitenkant van de gebouwen van de brouwerij. Ze dateren uit een periode toen alles - gebouwen en gronden - nog intakt en compleet was. Haast logischerwijze zijn ze zwart-wit, op de eerste na. De oorsprong van de foto's is vrij onduidelijk. Er is een vermoeden dat ze door de dienst Stedenbouw, of de dienst Monumenten & Landschappen getrokken zijn, in de jaren '70 of '80. Maar waarom ze dan zwart-wit zijn is niet duidelijk, per slot van rekening waren kleurenfoto's toen al jaren gemeengoed.

De glorietijd - binnenkant

Er zijn in eenzelfde periode ook behoorlijk wat foto's getrokken van het inwendige van de brouwzaal. Maar helaas toch nog te weinig. Daardoor beschikken we niet over foto's van elke hoek van de brouwerij en haar bijgebouwen.

 

 

 

Vervallen

Als laatste tonen we u foto's die rond 1995 getrokken zijn, toen het gebouwencomplex in handen kwam van de huidige eigenaars. In de vele jaren leegstand heeft de natuur duidelijk vrij spel gehad, met nefaste gevolgen.