Naar goede gewoonte nemen we dit jaar opnieuw deel aan de Open Monumenten Dag. Deze gaat dit jaar door op zondag 8 september 2019. Hiierbij vindt u het programma. We wensen alvast onze sponsors, het gemeentebestuur van Sint-Lievens-Houtem en alle mee-organiserende verenigingen te danken om dit mooie evenement mogelijk te maken.

Overzicht Programma

Rondleidingen

  • Kerk Vlierzele: 9u30 en 15u door Heemkunde Houtem
  • Oude Brouwerij van Zonnegem, Steenbergstraat 17: 13u, 15u en 17u

 

Wandelingen begeleid door Natuurpunt (duur 1 uur)

  • 10u30: vertrek aan de Kerk in Vlierzele om 10u30
  • 14u: vertrek aan de Oude Brouwerij van Zonnegem, Steenbergstraat 17

 

Muziek in de Oude Brouwerij van Zonnegem

  • 11u30: aperitiefconcert door Sjarel and Friends in de voormalige brouwzaal
  • 14u: Sjarel and Friends op het groot podium
  • 16u: Babydry op het groot podium

Doorlopend degustatie van de Zonnegemse Zot, hapjes, drankjes, springkasteel en kinderanimatie
op de binnenkoer van de Oude Brouwerij van Zonnegem, Steenbergstraat 17.

 

Detail Wandelingen en Rondleidingen

Heemkunde Houtem organiseert om 9u30 en 15u rondleidingen in de kerk van Vlierzele met als gids de secretaris Geert Coppens. De kerk is open van 9u30 tot 17u en iedereen wordt uitgenodigd om de kleine fototentoonstelling te bezoeken die zal opgesteld staan achteraan in de kerk. De heruitgave van “Zo was Vlierzele” zal ook voorgesteld worden.

 Meer info: http://heemkundehoutem.wordpress.com

Natuurpunt Houtem neemt je mee voor een korte landschapswandeling doorheen de mooie smoorbeekvallei tussen Vlierzele en Zonnegem. Grootschalige landschappelijke veranderingen die overal in Vlaanderen gebeurden zijn hier grotendeels uitgebleven waardoor we van een echt erfgoedlandschap kunnen spreken. Wat dit inhoudt en het verband tussen het historisch landgebruik en actueel natuurbeheer worden nader belicht. De gidsen zijn Erwin Declercq en Luc De Cang. Vertrek wandeling om 10u30 aan de Kerk in Vlierzele en om 14u aan de Oude brouwerij in Zonnegem.  

Meer info: https://www.natuurpunthoutem.be/

Vzw Oude Brouwerij van Zonnegem organiseert om 13u, 15u en 17u rondleidingen op de site waarbij de brouwersactiviteiten tussen 1870 en 1970 worden toegelicht. Doorlopend kan je oude foto’s en documentatie bezichtigen. Om 11u30 en 14u spelen “Sjarel and friends (Sjarel Van Den Bergh, Hans Habils, Chris Joris en Bart Fets)” hun eigen Nederlandstalige nummers, aangevuld met Amerikaanse Blues, Bossanova en Jazz. Vanaf 16u zorgt Baby Dry voor de ambiance. Doorlopend kan je op de binnenkoer proeven van de Zonnegemse Zot, zijn er hapjes, drankjes, een springkasteel en kinderanimatie.