Wanneer je de koer opwandelt, dan merk je links van je meteen het statige koetshuis op. De drie grote blauw-wit gestreepte poorten maakten in de glorietijden meteen indruk op de bezoeker. De mooie moderne regelmatige baksteen van Neuport, de imposante gebouwen met op maat gehouwen blauwe steen, de van sierlijk smeedwerk voorziene poorten, alles wees op een huis van standing dat over de nodige voertuigen beschikte. De entree moest de bezoeker nederig maken en doen beseffen dat hij wel degelijk aan het goede adres was: dat van de burgemeester.

Maar zoals alle gebouwen van deze site, geraakte het ook in verval. Muren verzakten, dakbalken rotten, de houten poorten verteerden ...

In 2000 werd het verkocht aan de huidige bewoners en in 2003 begon de verbouwing. Op ongeveer negen maanden tijd werd het oude gebouw in zijn ouwe houten ribbenkast gezet, van de nodige "stutten" voorzien en opnieuw aangekleed. Klaar voor een nieuwe toekomst.

Klik op de fotogalerij voor een diashow in groot formaat.

Vóór de renovatie

Deze fotogalerij toont u de staat van het gebouw zoals het in 2000 aangekocht werd door de familie D'Hooghe-Pattyn. Het gebouw was vooral een opslagruimte annex garage annex gelijkvloerse zolder. De trekkers waren gesprongen en de gebinten waren de buitenmuren naar buiten aan het drukken. De grond was aangestampte aarde. Er waren geen technieken aanwezig.

Tijdens de renovatie

Najaar 2003 werd met de verbouwing begonnen. De eerste taak was om het compleet te strippen. Vervolgens was het hoognodig om her en der fundamenten aan te brengen. Het gebouw was immers gewoon op de grond gebouwd. In een volgende stap werden de buitenmuren aan elkaar gefixeerd met nieuwe stevige I-profielen. De twee oude in de "living" bleven behouden maar in de keuken werden er drie nieuwe aangebracht. Een betonnen ringbalk werd de nieuwe steun van het dak. Daarmee was het strafste werk achter de rug, en kon begonnen worden met "gewone" zaken zoals een betonnen vloer, een dak, buiten- en binnenmuren en verdere afwerkingen. Als verwarming werd gekozen voor een systeem van gas-luchtverwarming, waarbij de grote rechthoekige, geïsoleerde hete luchtkokers recht in de grond, vlak onder de betonplaat gelegd worden. Dat kan u allemaal zien in deze fotoreeks:

Na de renovatie

Na de verbouwingen was het koetshuis omgevormd tot een heus woonhuis. De voorkant kon vrij gesloten blijven zodat de bewoners niet al te veel last zouden hebben van de latere evenementen. De achtergevel echter werd serieus opengemaakt waardoor erg veel natuurlijk licht kan worden binnengetrokken.